(Aesop, 1639-1641, by Diego Velazquez) Ястреб и змия  Ястреб грабнал

...
(Aesop, 1639-1641, by Diego Velazquez) Ястреб и змия  Ястреб грабнал
Коментари Харесай

Не бива да се надуват тези, които по нечестен път са се замогнали и особено ако са прости и неприятни хора

(Aesop, 1639-1641, by Diego Velazquez)

Ястреб и змия 

Ястреб сграбчил змия и отлетял във висините. Змията се извила и го ухапала. Полетели и двамата от висините надолу. Ястребът умрял. А змията се извърнала към него:

– Защо беше толкоз безразсъден, че пожела да навредиш на тази, която не ти е сторила никакво зло? Така получи, заслужено отмъщение, задето ме отвлече.

§ Който се отдава на своята пренебрежителност и наскърбява по-слабите, когато попадне на по-силен, без да чака, заплаща тогава и за злините, които е сторил преди този момент.

***

Грозната робиня и Афродита

Един стопанин обичал своята грозна и зла робиня. С парите, които получавала от него, тя почнала да се конти и да съперничи на господарката си. Непрекъснато правила жертвоприношения в чест на Афродита и й благодаряла, че я правела красива. А богинята й се явила насън и споделила:

– Не ми благодари, че те върша красива – аз кипя и ме е гняв на тоя, дето те вижда хубава.

§ Не бива да се надуват тези, които по непочтен път са се замогнали и изключително в случай че са елементарни и неприятни хора.

***

Вълк и агне 

Един вълк съгледал агне да пие вода в един поток и решил да се нагости с него под благовиден претекст. Като застанал нагоре по течението, почнал да упреква агнето, че му мъти водата и не му разрешава да пие. А то дало отговор, че пие с върха на устните си и че също така не е допустимо, когато стои по-долу, да мъти водата по-нагоре. Вълкът, като не съумял с този аргумент, споделил:

– Но лани ти обиди моя татко.

А когато то отвърнало, че тогава още не е било родено, вълкът му рекъл:

– Това, че ти успяваш да се оправдаваш, не значи, че аз няма да те изям.

§ Баснята демонстрира, че при тези, които имат желание да правят зло, справедливата отбрана не може да има триумф.

***

Алкионът 

Алкионът е птица, която обича пустите места и живее непрекъснато в морето. Казват, че с цел да се резервира да не я ловят хората, отглежда дребните си в крайбрежните скали.

Та един път един алкион, когато се готвел да снася яйцата си, кацнал на един нос и съгледал канара в морето. Там и снесъл яйцата си. Но случило се по този начин, че когато един ден отишъл да търси храна, морето, разгорещено от мощни ветрове, се надигнало чак до гнездото, заляло го и удавило дребните. Когато птицата се завърнала и схванала случилото се, рекла:

– Нещастна аз! Исках да се опазя от коварствата по земята и избягах при морето, а то се появи още по-коварно към мен.

§ Така от време на време и хората, които се пазят от враговете си, попадат, без да усетят, на другари, които са по-зли и от враговете.

Картина: Aesop, 1639-1641, by Diego Velazquez; chinaoilpaintinggallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР